Держава в сматрфоні

Google, Facebook, Microsoft, Amazon, Verizon… всі компанії, які осягнули майбутнє цифрової економіки прагнуть до накопичення якнайбільшого об’єму поведінкових даних про населення Землі. Це почалося з того, що Google винайшов наглядовий капіталізм, який базується на “видобуванні” принципово нової сировини: поведінкових “надлишків”, або “вихлопів” використання людьми інформаційних продуктів, таких як веб- та мобільні технології.

Підйом наглядового капіталізму – вже історія, це не змінити. Зараз ми спостерігаємо новий якісний прорив: вторгнення у фізичну реальність цифрових алгоритмів, натренованих на поведінковому вихлопі нашої онлайн-активності. Провайдер мобільного зв’язку (що слідкує за користувачами через триангуляцію сигналу) купує прадавню пошукову систему, яка так і не підлаштувалася під нові реалії наглядового капіталізму. Інтернет-гігант, монстреозна корпорація (яка за багатьма ознаками “і є інтернет”), купує компанію-виробника трекерів людської біологічної активності. Компанія “типу таксі, але не таксі” занурює свої поведінкові та геолокаційні тентаклі в дані про наше пересування громадським транспортом, наші гастрономічні вподобання та господарські тонкощі нашого побуту. Компанії, які донедавна панували лише у “віртуальності”, захоплюють контроль над реальністю, розміщуючи в ній фізичні сенсори, об’єднані під романтичною назвою Інтернет Речей. І найпростіший спосіб приєднатися до цієї веселої компанії “інноваторів” – це розмістити на смартфоні користувачів свій мобільний додаток.

Український уряд успішно просувається стежкою, яку намітили йому Googe, Facebook та Microsoft. Мрія можновладців, “держава в смартфоні”, перекладається на мову наглядового капіталізму буквально як держава В КОЖНОМУ смартфоні. Встановивши на смартфони громадян навіть не дуже багатий на функціонал мобільний додаток, можна отримувати стільки поведінкового вихлопу, що виявлення настроїв та вподобань електорату стане тривіальною задачею та зрештою автоматизується. А передбачення дій громадян та маніпулювання їхньою волею здійснюватиметься за допомогою рядків в конфігураційному файлі.

Ця ідея провальна за своєю суттю, адже державам немає місця в майбутньому. Зрештою, контроль над населенням планети захоплять наглядові капіталісти, адже лише в них буде для цього достатньо багато даних, достатньо натреновані алгоритми, та достатньо освічені оператори. Коли я чую, що Китай виграє в Штатів гонку озброєнь у сфері штучного інтелекту, я подумки регочу, адже цю гонку вже виграв Google. Ця гонка завершилася до того, як хтось встиг до неї приєднатися. Зараз навіть найяскравіші інноватори, навіть загальний улюбленець Ілон Маск, можуть в кращому випадку намагатися знайти щось принципово нове, чим на початку століття був наглядовий капіталізм. Адже в усіх існуючих областях вже є переможці і змагатися з ними – марна трата часу.

В решті решт уряд України чекає або провал, або аутсорсинг політичного впливу одній з мегакорпорацій. Адже Facebook може зробити з коміка президента. Але блискучого політика – навряд.

Залишити коментар