Як писати резюме в кібербезпеці

Кожного разу після події типу Nonamecon чи OWASP Kyiv в мою поштову скриньку та месенджери надходить багато повідомлень приблизно такого змісту: чи є у вас вакансії? як потрапити до вас в компанію? ось моє резюме. А отримавши відповідь, найчастіше питають, як його покращити.

Так, на жаль, відкритого набору в Berezha Security не існує: ми не настільки великі, щоб тримати вакансії відкритими та оголошувати на них “конкурс”. Коли ми ростемо, про це перш за все дізнаються наші підписники в Facebook, LinkedIn та Twitter, ну і звісно ж наші друзі та партнери по суспільно-професійній діяльності. Але резюме я все одно читаю, і ось що я мушу вам про це сказати.

Написання “ефективного” резюме – це окрема навичка, яку треба прокачувати. Я не вірю в “кар’єрних коучів”, хоча не виключаю, що деякі з них вартують свого гонорару. Як на мене, то для спеціаліста з кібербезпеки такий засіб підготовки резюме це занадто. Вимоги до текстів в нашій галузі зараз невисокі, адже людей критично не вистачає. Але CV все одно мати треба, і скласти його вам допоможуть такі прості поради.

1. Пишіть про досягнення, а не про досвід. Дуже часто доводиться читати пачку булетів по кожному місцю роботи, зміст яких зводиться до того, що автор мав справу з тими чи іншими методиками та інструментами. Ця інформація може бути корисна, але її краще десь узагальнити в одному розділі документу, а в описі місць роботи вказати досягнення, які демонструють вашу траєкторію в конкретній компанії. Прийшов першим ІБшником, за два роки побудував нормальні операції та автоматизував процеси. Або розпочав молодшим пентестером, а за рік виріс в автономну одиницю та виступив лідом в надцяти проєктах. Щось таке, що характеризує вас як працівника, який прогресує та росте, а не просто отримує досвід.

2. Уникайте списків. Булети розстрілюють ваше резюме. Хочете навести приклади – робіть це через кому або крапку з комою. І ніколи не перетворюйте розділ в вичерпний опис. Адже мозок сприймає інформацію дуже своєрідно: з усіх перерахованих пунктів він залишить в пам’яті середнє враження. Тому краще навести два найкрутіші приклади, ніж вичерпний список. Наприклад, не варто перераховувати усі ваші професійні сертифікати, починаючи з CCNA та адміністратора Windows 2012 Server. Звісно ж, краще перерахувати найбільш релевантні та найсвіжіші здобутки.

3. Слідкуйте за граматикою. Багатьом відома така штука як Grammarly, але й MS Word з ввімкненими параметрами граматики відпрацьовує досить ефективно. Уникайте зайвих та складних термінів. Якщо слово можна спростити або видалити без суттєвої зміни змісту – це варто зробити.

4. Навчання без сертифікації нікому не цікаве. Якщо пройшли протягом трьох років 5 найкрутіших та найтоповіших навчальних програм, але не склали іспит – краще не вказуйте їх в резюме. Поки не складете іспит. Натрапляючи на назву курсу без відповідного сертифікату, читач почне розпитувати вас про причини такої незавершеної дії. І якими б вони не були, це не на вашу користь.

5. Рекомендації. Якщо маєте дозвіл вказувати імена, позиції та контакти в резюме – зробіть це. Але спробуйте обмежити список людьми, з якими працювали в останні рік-два. Адже інакше вони матимуть дуже загальне уявлення про вашу ситуацію та вагатимуться робити припущення. Найкраще в резюме виглядають рекомендації прямого керівника або внутрішнього чи зовнішнього “замовника”, який безпосередньо отримував користь від вашої роботи.

6. Волонтерський досвід та суспільна активність. Навіть Forrester та Gartner беруть до уваги ці критерії, коли оцінюють компанії, а про конкретних професіоналів годі й казати. Якщо ви здатні підняти п’яту точку та піти зробити щось для спільноти – це обов’язково треба вказувати в резюме. По-перше, це унікальний досвід, а по-друге, так ви засвідчуєте, що на вас можна покластися не лише тому, що вам за це платять гроші.

7. Медіа-активність. Якщо маєте блог, акаунт на GitHub, фейсбук-сторінку чи ще десь ведете професійну або колопрофесійну діяльність – не соромтеся вказувати це в резюме. Просвітницька діяльність, коміти в опенсорс проекти, виступи на конференціях тощо – все це може бути цікаво потенційному роботодавцю. Адже цілком можливо, що він шукає не просто працівника, а ще й представника компанії в медіа та на профільних заходах.

Якщо маєте питання на тему складання резюме – тепер для цього є спеціальний канал #career-advice в Discord-сервері Ukrainian Cybersecurity. Молодші колеги можуть ставити там питання, а досвіченіші – відповідати, в тому числі приватно, або навіть голосом.

Своєю чергою, я спробую допомогти покращити якомога більше ваших резюме. Досвід відбору більше сотні спеціалістів з безпеки треба якось використовувати. Але зважайте, що останній раз я писав CV років зо 10 тому, отже розцінюю цей процес виключно з точки зору роботодавця. Тому моє власне резюме не є зразковим прикладом.

2 коментаря для “Як писати резюме в кібербезпеці”

    1. Клас, дякую!

      P.S. Не хочеш “гостьовий пост” написати чи може інтерв’ю? 🙂 Контент бімба, можна просто освіжити і донести до як найширшого кола слухачів/читачів.

Залишити коментар