Книжкові рекомендації, сезон весна-літо 2022, частина друга

Продовжую ділитися відгуками щодо книжок, прочитаних в першому півріччі 2022 року.

Books collage

Продовжую ділитися відгуками щодо книжок, прочитаних в першому півріччі 2022 року. Першу частину читайте за посиланням.

В перерві між першим та другим дописом прийшла думка про те, як книжки впливають на хід історії. Тоталітарні диктатори втілюють в життя твори філософів попередніх десятиліть. Демократичні політики ведуть диспути, спираючись на результати досліджень науковців. Навіть неписемні слідують за популістами, що є читачами ідеологічних опусів.

Книги закладають ідейні фундаменти під стіни, що розділяють суспільства. Пам’ятаєте, як у юності ми сперечалися з людьми, які слухали іншу музику? Сьогодні ми воюємо з людьми, які читали інші книжки.


What Do You Care What Other People Think?

“What Do You Care What Other People Think?”: Further Adventures of a Curious Character
by Richard P. Feynman, Ralph Leighton

Книга складена після смерті Річарда Фейнмана з текстів, написаних ним за життя.

Уваги заслуговує все, написане найрозумнішою людиною ХХ століття. В цьому творі увага приділяється некомпетентності у політиці, управлінні, журналістиці, медицині тощо. Особливо цікавий опис розслідування катастрофи Челенджера.

Рейтинг: 5 з 5.

Project Hail Mary

Project Hail Mary
by Andy Weir

Прочитав, бо повівся на титул найкращого науково-фантастичного роману 2021 року, який виявився наївним, розважальним sci-fi, що добре підходить для секулярної індоктринації учнів старших класів.

Найфантастичнішим у романі є спроможність росіян брати участь у проєкті з порятунку життя на Землі. Насправді ж в російській науці все ще гірше, ніж в російській армії.

Рейтинг: 3 з 5.

Історія України від діда Свирида. Книга третя

Історія України від діда Свирида. Книга третя
by Дід Свирид, Олексій Бондаренко (Illustrator)

Третій том Історії України від таємничого експерта з сільської аналітики.

Безсумнівний msut-read для кожного українця стоїть в мене на поличці поряд з Кобзарем. До речі, перший том вже доступний на сайті книги в озвучанні Євгена Малухи. Тобто, дід Свирид заговорив голосом Альфа, і це прекрасно.

Автору ж бажаємо швидкого одужання після поранення в боях з рашистами.

Рейтинг: 5 з 5.

GCHQ

GCHQ
by Richard J. Aldrich

Історія найтаємнішої та найефективнішої цифрової розвідувальної агенції від Блетчлі Парку й до наших днів.

GCHQ – це місце народження кібербезпеки та комп’ютерної техніки, тому якщо ваша робота хоч якось пов’язана з цими явищами, то познайомитися з історією агенції буде не зайвим. Ну і шпигунської романтики теж трохи є.

Рейтинг: 4 з 5.

Red Famine

Red Famine: Stalin’s War on Ukraine, 1921-1933
by Anne Applebaum

Історичний лікнеп про Голодомор від дослідниці східноєвропейської історії. Читати всім.

В книзі знайшов багато відповідей на майже поставлені питання про українську історію радянської доби та сьогодення. Зокрема, цікаво було дізнатися про еволюцію тези російської пропаганди про “нацизм” в Україні: виявляється, його корені якраз в Голодоморі.

Рейтинг: 5 з 5.

Iron Curtain

Iron Curtain: The Crushing of Eastern Europe 1944-1956
by Anne Applebaum

І ще один, вже третій роман Енн Епплбаум цього року. Впевнений, будуть ще парочку.

Цього разу авторка вивчає особливості російської окупації Східної Європи після завершення Другої світової війни. На прикладі Польщі, Угорщини та Східної Німеччини, вона ілюструє окупаційні методи росіян, вразливу схильність окупованих націй до тоталітаризму, та хибність віри в незворотність цієї схильності.

Рейтинг: 5 з 5.

Як можете бачити, багато уваги приділив історичним творам, що на тлі російської агресії проти України виглядає логічним. Думаю, що важко переоцінити ефективність приділення часу вивченню власної історії. Зараз завершив ще “Залізну завісу” Епплбаум та читаю оновлену уроками українського спротиву редакцію “Про тиранію” Снайдера, але про них вже у наступному пості.

Залишити коментар