США здійснюють кібер-атаки на енергосистему РФ

Дуже цікавий стратегічний поворот у діях США в кіберпросторі. Чутки про те, як саме США будуть здійснювати відповідь на інформаційні та кібер-атаки росіян, точаться від перших заяв про можливість здійснення таких відповідей, і ось спливають цікаві подробиці. Згідно із новою військовою доктриною, в американського кібер-командування є мандат на здійснення прихованих кібер-операцій у системах та мережах противника. Яким, як слідує із нещодавніх заяв, військові активно користуються.

Взагалі, то нічого нового, всім давно відомо, що у кожної нації, яка володіє мінімальним наступальним потенціалом в кіберпросторі, є імплантати в мережах як противників, так і союзників. Але заявляти про це відкрито якось не прийнято. Тому ці заяви США можна розцінювати як в тому числі й дипломатичні сигнали: ми знаємо, що ви робили в 2016 році, ми знаємо, що ви спробували повторити це в 2018 році, і ось вам наше останнє китайське попередження. Звісно ж, наявність імплантатів позиціюється американцями як елемент стримування.

Морально-етичний бік такої поведінки дуже цікавий. З одного боку, здійснювати проникнення в цивільну інфраструктуру, навіть якщо вона належить або контролюється урядом, це трохи поза рамками status quo. Але ж РФ вийшла за ці рамки ще під час атаки на Прикарпаттяобленерго. Тому зважаючи на контекст, здається, все в рамках. Хоча, цілком можливо, що я упереджений. Як і більшість читачів цих рядків.

Залишити коментар