Неминучість та невідворотність інциденту

Інцидент неминучий. Є лише дві речі, на які ви можете вплинути. Це те, наскільки легко вас буде зламати, та чи будете ви та ваші колеги знати, що робити коли це станеться.

Сьогодні чогось згадалося, як я кілька років тому майже одночасно спілкувався з двома джентльменами на тему неминучості настання інциденту, тобто факту компрометації інформаційних систем. Контексти були різні: в одному випадку ми обговорювали принципи побудови систем та процесів виявлення та реагування на інциденти (Security Operations Center, SOC), в іншому –  доцільність проведення тесту на проникнення по соціальному каналу. Але реакція була майже однакова та досить типова: як це інцидент настане? що значить неминуче? та у нас тут і моніторинг, і реагування, і гайки скрізь закручені.

Пройшов час, і обидва ці джентльмени, точніше інфраструктури, безпеку яких вони забезпечували, стали цілями досить типових атак з використанням все тієї ж соціальної інженерії. Інциденти були досить потужні, але залишмо хоч трохи інтриги. Скажу лише, що це вочевидь вплинуло напрямок їхньої подальшої кар’єри.

До чого це я? Ні, я не про те, що коли ваші аргументи не діють, варто трохи почекати. Хоча інколи це непогана стратегія. Я просто хочу вам повторити те, що казав їм.

Вас зламають. Якщо у вас є що красти та якщо немає. Якщо у вас є Політика безпеки та якщо немає. Якщо у вас є сертифікат PCI DSS або ISO27000 та якщо є обидва. Якщо у вас три антивіруси або нуль. Якщо ви не проводите кібернавчання для персоналу та якщо ви їх проводите. Якщо ви робите пентести в повному обсязі та якщо ви навіть не скануєте периметр nmap-ом зі скриптами. Вас зламають: хтось, колись, з відомих або невідомих вам причин це зробить, тому що це можна зробити. Я знаю як — і повірте, це не вища математика (її я теж знаю). А ще, звичайно ж, я на власній шкурі знаю як це, коли вас зламують.

Тому кажу вам безплатно те, що їм сказав за гроші: інцидент неминучий. Є лише дві речі, на які ви можете вплинути. Це те, наскільки легко вас буде зламати, та чи будете ви та ваші колеги знати, що робити коли це станеться.

Бережіться.

Залишити коментар