Приватність та бізнес-модель

найбільших світових корпорацій

Дуже цікава ілюстрація, яку багато вже хто бачив, але ця тема досить часто виникає в дискусіях, тому ще раз:

Подивіться на цей чарт. Бачите, дві з п’яти найбагатших компаній планети основним своїм прибутком мають рекламу. Це означає, що вони збирають та систематизують дані про нас, про наші дії, наші пересування, наші вподобання тощо, а потім продають отримані знання тим, хто заплатить за це гроші — рекламодавцям.

Саме рекламодавці є їхніми справжніми клієнтами. Ми з вами для них — товар. Тому, власне, аналогічні продукти (скажімо iPhone vs an Android phone) у компаній, які не приторговують рекламою, зазвичай “трохи” дорожчі. Вони не закладають в бізнес-модель слідкування за користувачами, тому не можуть собі дозволити зробити їм знижку. Але повернемося до кібер-безпеки: які тут треба зробити висновки?

По-перше, якщо ви хочете залишати в базах даних цих компаній менше слідів, змушений вас розчарувати: це майже неможливо. Для цього не достатньо менше користуватися або зовсім не користуватися Google або Facebook. Навіть якщо у вас нема аккаунтів в їх системах, вони все одно будуть отримувати дані про вас від веб-сайтів, на яких розміщений їхній код.

І по-друге, кібер-безпека Google, Facebook та інших інтернет-гігантів відбивається на всіх нас, тих, хто користується цим інтернетом. Тому будьте пильні, слідкуйте за новинами, звертайте увагу на атаки, рапортуйте підозрілі веб-сайти та електронні листи, беріть участь в Bug Bounty. Тому що безпека інтернету це задача не лише Google, Facebook, Вови Стирана та його друзів по пубкам — це справа всіх і кожного.

Бережіться.

P.S. Посилання на абсолютно нерелевантну, але дуже цікаву статтю, в якій наведено цей чарт: https://www.businessinsider.com/how-google-apple-facebook-amazon-microsoft-make-money-chart-2017-5

Залишити коментар