Рекомендовані книжки прочитані у 2020. Частина IV: особистий розвиток

В завершальному четвертому дописі серії я рекомендую такі твори: Eat and Run by Scott Jurek, Atomic Habits by James Clear, Range by David Epstein. А також книги, які не увійшли до жодної з категорій.

Books artworks collage

Це завершальний допис з серії читацьких рекомендацій за 2020 рік. В попередніх дописах я розповів про книжки з кібербезпеки, науково-популярну літературу та наукову фантастику. В цьому пості я завершу серію відгуками про книжки, які найбільше вплинули на моє уявлення про людей.

Eat and Run: My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness

By: Scott JurekSteve Friedman

Eat and Run book artwork

Скотт Джурек це один з найуспішніших та найвідоміших ультрамарафонців нашого часу. Якщо ви захоплюєтесь бігом та почитуєте трохи на цю тему, ви можете пам’ятати його з книги Крістофера Макдуґала “Народжені бігати”, яка раніше вийшла в українському перекладі. Скотт – один з центральних персонажів того бестселера та автор цього.

Я не думаю, що хтось крім бігунів прочитає цю книгу, але для ширшої аудиторії підсумую. Це буквально автобіографія суператлета, який досяг фантастичної витривалості та нечуваних результатів у одному з найскладніших видів спорту, поєднавши систему тренувань, життєву філософію та схему харчування. Це історія успіху у спорті та трагедії в особистому житті, яке не залишить байдужим нікого, хто колись систематично пробігав хоча б середню дистанцію. Біг це дуже вдала метафора для життя в цілому, а цей твір – вдалий опис долі крутезного бігуна. А ще там купа цікавих вегетаріанських рецептів для смачного та поживного спортивного харчування.

Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones

By: James Clear

Atomic Habits book artwork

Я написав відгук про цю книгу одразу ж після прочитання, тому раджу прочитати його повністю і не буду повторюватись. Краще поділюся змінами, які мені вдалося здійснити у своєму житті за допомогою нових знань.

Як справжній гік, я знайшов для цього застосунки. Один із них допомагає мені будувати нові звички. Щойно звичка входить в систему, я видаляю її та додаю нову. Завжди в обороті 4-5 пунктів, результати пречудові.

Щоб звички “приживалися”, на початку вони повинні бути простими. Цей принцип змінив моє ставлення до застосування нових інструментів. Якщо щось в моїй роботі можна спростити – за допомогою автоматизації, придбання додатку, виділення окремого місця чи пристрою для виконання рутини – я не вагаючись роблю це. Позитивний ефект від таких невеличких інвестицій важко переоцінити.

Як наслідок, мені вдалося досягти більшої рівномірності у таких регулярних рутинах як фізичні вправи, медитація, вивчення іноземних мов, шахові тренування з сином та читання не-аудіо книжок.

Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World

By: David Epstein

Range book artwork

Ще одна книга, відгук про яку я публікував раніше і ви можете прочитати просто зараз. Та я все одно порекомендую її ще раз, бо зайвим це аж ніяк не буде.

Центральне питання твору для мене таке: чому експерти – погані прогнозисти? І як наслідок: хто робить хороші прогнози? Під хорошими прогнозами я звісно ж розумію ті прогнози, які справджуються з високою ймовірністю.

Виявляється, що для ефективного прогнозування не обов’язково бути експертом. Щобільше, бути експертом для прогнозування шкідливо. Ефективні прогнози роблять команди Т-подібних спеціалістів, які мають дуже широкі та неглибокі знання у якомога більшій кількості галузей (горизонтальна ріска в літері Т) та експертно заглиблені в одну з цих галузей (вертикальна риска). А І-подібні експерти занадто сильно притягуються до “центру тяжіння” їхньої спеціалізації та ґрунтують свої здогади на малих об’ємах вузькопрофесійних даних. Майбутнє, на жаль, це функція від значно більшої кількості аргументів.

На цьому я завершую серію книжкових рекомендацій, залишилося зробити реверанс в бік двох творів, які не потрапили до жодної з категорій.

Спеціальні рекомендації

History of Ukraine book artwork

Історія України від Діда Свирида. Частина ІІ.
Дід Свирид

Це той випадок, коли книга не потребує рекомендацій, але прочитав тому звітую. На черзі третій том, а далі перечитуватиму вголос дітям.

My book artwork

Мы
Евгений Замятин

Перший досвід читання художньої літератури російською мовою років за десять. Я поставив собі за мету ознайомитися з головними утопіями та антиутопіями двадцятого століття, а без цього роману картина в жодному разі неповна. Звісно, літературний стиль доби громадянської війни місцями дратує, проте недовго – книга досить коротка. Якщо ви щиро вірите, що орвеллівські ідеї оригінальні, раджу прочитати й переконатися, що ця тема значно давніша.

На цьому все. Приємного читання.

Один коментар для “Рекомендовані книжки прочитані у 2020. Частина IV: особистий розвиток”

Залишити коментар